1. Начало
  2. »
  3. За нас
  4. »
  5. Новости
  6. »
  7. DECIBEL patents the worlds first 100% non flammable, bio degradable thermal, soundproofing and acoustic material.

DECIBEL patents the worlds first 100% non flammable, bio degradable thermal, soundproofing and acoustic material.

DECIBEL patents the worlds first 100% non flammable, bio degradable thermal, soundproofing and acoustic material.
02.06.2022

ДЕЦИБЕЛ ја доби долгоочекуваната вест дека барањето за патент за најтрајниот изолационен материјал досега е прифатено по 3 години експерименти, истражувања, тестови и подготовка за влез на патент.

Според информациите, потврдени во патентните документи, се работи за револуционерен материјал во форма на панел направен од 100% еколошки суровини, кои освен што се 100% разградливи имаат способност да ја збогатат почвата при фрлање.

Главните карактеристики на материјалот се неговата добра бучава изолација, многу добра звучна изолација и апсорпција на звук, пропустливост на воздух и пареа, антифунгицид, хигроскопна и цврстина. Неговите термоизолациони својства се споредливи со оние на стиропорот, неговите звучно изолациони својства се споредливи со оние на дебелото предѕидно обложување, неговата паропропустливост е како камена волна, не е хигроскопна за разлика од повеќето изолациски материјали и е нераскинлива, што го олеснува да се инсталира непотребно на градба.

Поставувањето ќе се врши со директно лепење на надворешни и внатрешни ѕидови и тавани, како и подна изолација. Модификациите на материјалот ќе вклучуваат готови бои, како и можност за бојадисување или завршување со гипс.

Примероците од производот беа испратени на тестирање и евалуација од водечки канадски, германски и австриски експерти, кои дадоа одлични оценки и ги потврдија исклучителните својства на материјалот. , како и недостатокот на конкурент на новото откритие.

Производството на материјалот е веќе факт во фабриката ДЕЦИБЕЛ во Ботевград, но се планира да се изгради нова фабрика, особено за новиот материјал.

ДЕЦИБЕЛ моментално исполнува тест нарачка од 500 м2 за топлина, бучава и пареа бариера на приватен паркинг во Виена.

Светската премиера на производот претстои.

We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies. Find out more about cookies.