1. Начало
  2. »
  3. Проекти
  4. »
  5. Music and voice studios
  6. »
  7. Изолација на бучава во студио за тапан

Изолација на бучава во студио за тапан

Изолација на бучава во студио за тапан
Изолација на бучава во студио за тапан
Изолација на бучава во студио за тапан
Изолација на бучава во студио за тапан
Изолација на бучава во студио за тапан
Изолација на бучава во студио за тапан
Изолација на бучава во студио за тапан
Изолација на бучава во студио за тапан
Изолација на бучава во студио за тапан
Get in touch
GET IN TOUCH
Изолација на бучава во студио за тапан

We would love to hear from you! Send us a message and one of our representatives will get in touch with you as soon as possible.

(Please fill all the required fields, marked with *.)

How do you prefer us to contact you?


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Акустичен проблем

Во јули 2020 година. Професионалниот музичар и тапанар Венко Поромански побара од ДЕЦИБЕЛ решение за проблем во неговото студио за тапани. Клиентот ни раскажа за два главни проблеми. Првиот проблем беше изолацијата на звукот и вибрациите низ целата зграда, предизвикувајќи поплаки и незадоволство од луѓето што живеат во близина. Студиото се наоѓа на 16-ти кат од станбена зграда (обично ваквите студија се прават под земја).

Вториот проблем беше квалитетот на звукот и фактот дека тапанарот всушност не го слушна добро инструментот. На енергијата на тапанот му треба простор и во нашиот случај, студиото за тапан беше премногу мало, на тапанарот му беше потребна совршено акустично третирана просторија за да му се допадне начинот на кој се пресоздава, ритамот

Нашата задача беше да ги подобриме параметрите на изолацијата на звукот и вибрациите во просторијата.

Моравме да ја третираме просторијата на таков начин што звукот на инструментот звучи реално, важно беше да не се компензира со дополнителен притисок или промена на билансите на динамиката на свирење, што е честа грешка во индивидуалната пракса.

Решението

За оваа цел, ДЕЦИБЕЛ дизајнираше проект за акустичен третман на студиото за индивидуална пракса. Процесот помина низ мерења за да се утврдат нивоата на звук за време на динамичното тапанирање.

Инженерските и акустичните подобрувања беа направени со подиум изолациски на вибрации од два слоја, одделени едни од други со сферни гумени-пневматски амортизери.

Тимот ДЕЦИБЕЛ спроведе акустичен третман кој апсорбира звук во просторијата за проби. Проектираната и извршената конструкција ги намалува вибрациите кон конструкцијата за 99% во фреквентниот опсег од 15 Hz до 20 000 Hz.

Со цел да се зголемат својствата на звучната изолација на најлесниот елемент на поделбата - постојната врата - беше додадена втора со двојни заптивки и четка за намалување на звукот на нејзиното дно. целокупната звучна изолација на вратите се зголеми од 28dB на 42dB.

Процесот траеше 2 месеци.

Резултати од спроведениот проект

По завршувањето на акустичниот третман, се постигнува јасен звук на инструментот. Направениот подиум ја изолира структурната вибрација предизвикана од звучниот притисок во просторијата. Веднаш по инсталацијата, повратните информации што ги добивме од нашиот клиент се повеќе од позитивни.

„Играњето на ударни инструменти ми носи задоволство, радост и ме прави да се чувствувам сито и живо. Јас правам нешто реално од моето срце! ”- Венко Поромански

Ако ја откривте вашата причина да се чувствувате комплетно, а играњето е ваше задоволство, не двоумете се да контактирате со нас за да ја подобриме акустиката во вашата просторија за креативност.

Погледнете го видеото каде Венко Поромански го објаснува целиот процес на изработка на студиото и коментарот за случајот со д-р, инж. Цветан Недков во видеото⬇️ https://youtu.be/J9IdBRPCOk8

Related Products

We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies. Find out more about cookies.